jbnllogo   Jeugdbrandweer Scherpenzeel  jbnllogo

Jeugdbrandweer? Wat is dat?

In Nederland zijn er ruim 150 jeugdkorpsen actief. Bij die korpsen worden aan jongens en meiden van 12 tot 18 jaar vele aspecten van het brandweer vak geleerd. Het doel daarvan is dat ze later, als ze de leeftijd van 18 bereikt hebben, door kunnen stromen naar de vrijwillige- of beroepsbrandweer. Veel brandweermannen van nu zijn ooit begonnen bij de jeugdbrandweer.


De jeugdbrandweer wordt daarom ook gezien als de kweekvijver voor de ''grote brandweer''. Daarom nemen steeds meer gemeenten het initiatief om een jeugdbrandweerkorps op te richten.


robinjoostHet wil niet gelijk zeggen dat als je bij de jeugdbrandweer zit, je gelijk doorstroomt naar de echte brandweer. Ook jeugdleden die van de jeugdbrandweer af komen moeten gewoon solliciteren en ook een echte brandweeropleiding volgen. Maar het houdt wel in dat ze op de opleiding al een vrij grote voorsprong hebben op de rest van de mensen die de opleiding volgen.


Jeugdleden met de leeftijd 12 tot 15 jaar vallen onder de categorie junioren. Vanaf het jaar dat het jeugdlid 15 is geworden mag hij/zij bij de aspiranten met de leeftijd 15 tot 18 jaar. In het jaar dat het jeugdlid 18 wordt, moet deze afscheid nemen van de jeugdbrandweer. Hij/zij kan dan gaan solliciteren bij de echte brandweer.


De jeugdbrandweer krijgt les uit de boeken van de NIFV. Dit is professioneel lesmateriaal.


Wij zijn dus de jeugdbrandweer van Scherpenzeel. Ons jeugdbrandweerkorps bestaat uit 13 jeugdleden. Hiervan zijn momenteel 7 jeugdleden junioren en 6 jeugdleden aspiranten. Wij oefenen bijna iedere donderdag. Ook doen we vaak mee aan activiteiten. We lopen onder andere de avondvierdaagse en we helpen bij het organiseren van de VakantieSpelWeek in Scherpenzeel. Wil je zelf bij onze jeugdbrandweer? Klik dan hier Je leest nog meer over ons bij Geschiedenis.


Hieronder kunt u een filmpje bekijken dat gemaakt is door Jeugdbrandweer Nederland. Hierin word nog eens duidelijk uitgelegd wat de jeugdbrandweer is.